- was de tomaten en snijd ze in kwarten - doe de tomaten in een ruime pan met de overige ingredienten - breng langzaam aan de kook - laat ca. 20 minuten zachtjes doorkoken - wrijf de gehele inhoud van de pan door een roerzeef of een gewone zeef zodat de schilletjes e.d. achterblijven in de zeef - doe de gezeefde tomatenmassa in een schone pan en kook het geheel in ca. 15 minuten langzaam in - maak de ketchup goed op smaak met zout en evt. extra honing en azijn naar smaak - vul schone en in kokend water gesteriliseerde weck- of jampotten tot 2 centimeter onder de rand met de kokende ketchup - sluit direct af met eveneens gesteriliseerde deksels en zet de potten in een pan - vul deze op met kokend water totdat de potten voor 2/3e in het water staan - breng het water weer aan de kook en laat de ketchup in 15 minuten (met deksel op de pan) steriliseren - zet de potten op een droge theedoek om af te koelen en bewaar ze max. 6 maanden op een koele, donkere plek