Week de stokvis ? 24 uur in ruim water. Ververs het water tijdens het weken regelmatig. Breng water in een pan aan de kook. Pocheer, op een matige warmtebron, hierin de vis een uur. Laat de vis in het pocheervocht afkoelen en laat zo lang mogelijk in het vocht staan. Maak de vis schoon en snij in stukjes van 5 x 5 cm. Snij de aardappelen en de tomaten in plakjes. Snij de bleekselderie in dunne reepjes. Verwijder het zaad uit het pepertje. Hak het pepertje en peterselieblad fijn. Rits de blaadjes van het takje rozemarijn en snij ze fijn. Meng de fijngehakte peper, peterselie (2 el) en rozemarijn. Snij de ansjovis in piepkleine stukjes en de ham in kleine blokjes. Verwarm de oven ? 10 minuten voor op 180? C. Leg in een ovenschaal de helft van de aardappelplakjes, dan de helft van de ansjovis en ham. Daarna alle stokvis, de reepjes bleekselderie en de helft van de tomaten. Leg hierop de resterende aardappelplakjes, ansjovis, ham en de tomaten. Bestrooi met wat zout, wat vers gemalen peper en de gehakte kruiden. Schenk er de olie, het water en de wijn over. Dek de schaal af met aluminiumfolie af. Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat 2? uur garen. Schenk er 15 minuten voor het einde van de kooktijd de melk bij. Laat het gerecht buiten de oven nog een ? uur afgedekt rusten. Serveer met plakjes gebakken polenta en een salade.
Pesce spada in camicia con frutto della passione e spaghetti con verdure grigliate (gepocheerde zwaardvis met passievrucht en spaghetti met gegrilde groente)