Voeg de peterselie, tijm en laurierblaadjes toe aan de bonen en voeg zoveel water toe dat de bonen 5 cm. onder water staan. Breng ze aan de kook en laat ze, op laag vuur, in 45 minuten gaar koken. Giet de bonen af en verwijder de kruiden. Pel en snipper intussen de sjalot en knoflook. Snijd de tomaat in blokjes. Snijd de bacon en hamlappen in blokjes. Verhit de olie in een ruime pan op halfhoog vuur. Bak de sjalotten en bacon enkele minuten al omscheppend. Bak de knoflook 1 minuut mee. Voeg de hamlappen, tomaat en bouillon toe. Breng het geheel aan de kook en temper het vuur. Sudder het vlees in 1 uur gaar. Als het vlees bijna gaar is roer dan de bonen erdoor. Kook de soep verder gaar. Breng de soep op smaak met zout en peper. Schep de soep in 4 diepe borden en strooi de selderij erover.
Nieuwjaarrecept Bonensoep is een recept van Smulweb.nl