Nieuwjaarrecept Duivekater

4
Langer dan 1 uur -
-
0 sterren op basis van 0 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

Doe de bloem in een kom, maak er een kuil in en brokkel daarin de gist. Strooi over de gist 2 theelepels suiker en giet er een scheutje warm water op. Klop met een vork eerst tot een glad gistpapje, voeg de rest van het water toe en klop er 1/4 van de bloem door. Besla het mengsel 1 minuut en dek het beslag af met wat van de overige bloem. Zet de kom 20 minuten op een warme plaats. Voeg de rest van de suiker, de geraspte citroenschil, de boter en zout toe. Kneed, rek, vouw en sla het deeg 8-10 minuten (machine: 4-5 minuten) tot er grote blazen ontstaan en het deeg vanzelf van de handloslaat. Vorm van het deeg een bol, leg er een stuk plastic over en laat het deeg bij kamertemperatuur 60 minuten rijzen. Vet een bakplaat in. Bestuif het werkvlak, de deegrol en je handen met bloem. Sla de bol plat en rol hem verder uit tot een vlak ovaal van 40-50 cm lang met puntige uiteinden. Breng hem over op de diagonaal van de bakplaat, leg er een droge doek over en laat het geheel 15 minuten rijzen. Knip de beide uiteinden 3 keer tot op 10 cm in en krul de ontstane repen naar binnen toe op. Kerf met een scherp mesje in het overige deeg oppervlakkige figuurtjes, in gebogen vorm en rechte strepen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en laat het nog 15 minuten zo rijzen. Verwarm de oven 10-15 minuten voor (200-225 eC of gasstand 4-5). Bestrijk het deeg nogmaals met ei en bak de Duivekater in het midden van de oven in 25-30 minuten glanzend goudbruin. Schuif het brood uit de oven op een rooster om af te koelen.

Nieuwjaarrecept Duivekater is een recept van Smulweb.nl

Dit vind je misschien ook lekker

Broodpudding van duivekater
40 min Voorgerecht
Bekijk recept
Duivekater
Langer dan 1 uur -
Bekijk recept
Duivekater
Langer dan 2 uur - Voorgerecht
Bekijk recept
Nieuwjaarrecept Duivekater
Langer dan 2 uur -
Bekijk recept

Nieuwjaarrecept Aardappel-peer-kaastaartjes
Langer dan 1 uur - Hoofdgerecht
Bekijk recept
Nieuwjaarrecept Spuma Lamponi (frambozen-spoom)
0-10 min - Hoofdgerecht
Bekijk recept
Nieuwjaarrecept Champagne Sorbet
10-20 min - Nagerecht
Bekijk recept
Nieuwjaarrecept Chinees Zoet Nagerecht
20-30 min - Voorgerecht
Bekijk recept