Witte bonensalade: witte bonen 1 nacht weken in ruim water. De volgende dag aan de kook brengen en ca 1 1/2 uur koken. 15 minuten voor het einde van de kooktijd zout en peper toevoegen. Bonen afgieten en direct met ca 3 el olijfolie mengen. 1 Kleine rode ui fijnsnijden en door de bonen mengen. Bonen met vers gemalen zwarte peper bestrooien en tot lauwwarm laten afkoelen. Geroosterde aubergines en courgettes: Aubergine en courgette in lengte in dunne plakken snijden. Groenten met grof zeezout bestrooien en ca 30 min. laten staan. Groenten afspoelen, droog deppen en met ca 3 el olijfolie bestrijken. Groenten in grillpan of boven gloeiend houtskool aan beide zijde ca 5 min. roosteren. Groenten na het roosteren in schaal leggen en ca 4 el olijfolie erover schenken. Zout en peper erover strooien. Groente 1 nacht laten intrekken.