het bakpapier op een bakplaat of een plank leggen. de borstplaatvormen nat maken en op het bakpapier leggen voor wilde borstplaat een kleine taartvorm met aluminiumfolie bekleden in een steelpan suiker met room en boter al roerende met een houten lepel op een laag vuur aan de kook brengen. al roerende de suiker laten smelten en het mengesel daarna nog ong. 5 min zachtjes door laten koken. regelmate de opgeloste suiker van de lepel laten lopen op het moment dat de laatste druppel gesmolten suiker als een dunne draad aan de lepel blijft hangen de pan van het vuur nemen eventueel essence erdoor roeren met de houten lepel de suikerstroop krachtig doorroeren, zodat de suikerstroop snel afkoelt. blijven roeren, ook langs de rand van de pan, tot het mengsel een krassend geluit gaat maken. het borstplaatmengsel dan direct in de vormen schenken en tijdens het schenken de vorm tegen de bkaplaat drukken, zodat de vloeibare suiker er niet uitloopt (dit moet snel gebeuren, want de suiker gaat nu snel stollen) de borstplaat laten afkoelen en goed hard laten worden. na 15 min. de vormen met borstplaat voorzichtig over het bakpapier schuiven zodat ze loskomen. vormen omdraaiene en de andere kant van de borstplaat laten drogen. als de borstplaat helemaal hard is, de vormen verwijderen en de borstplaat op een schaal leggen (de wilde borstplaat helemaal hard laten worden, het aluminuimfolie verwijderen en de borstplaat met een ant mes in stukken snijden)
Sinterklaasrecept Roomborstplaat is een recept van Smulweb.nl