Breng de bruine bonen in het weekwater aan de kook. Voeg schenkelvlees, lourierbladeren, kruidnagels, tijm, majoraan, ui, winterwortel, bladselderij en naar smaak zout en peper toe. Laat dit in een gesloten pan onder af en toe roeren 3 uur zachtjes koken. Schil intussen de knolselderij, snijd deze in plakken van 1 cm dikte en vervolgens in blokjes. Snijd de prei in dunne ringen. Voeg dit na 1 uur bij de soep. Zeef de soep na 3 uur, verwijder laurierbladeren, kruidnagels en bladselderij en bewaar de bouillon. Snijd het vlees in kleinere stukjes. Pureer de helft van de bruine bonen in een mengbeker of wrijf ze door een zeef. Verdun deze puree weer met de bouillon. Voeg vlees en groentemengsel aan de soep toe. Breng de bruinebonensoep op smaak met zout, peper en de gehakte bladselderij.
Sinterklaasrecept Bruine Bonen Soep is een recept van Smulweb.nl