1 Doe de pruimen met het water, de citroenrasp, de pimentbessen, de kruidnagels en de peperbolletjes in een pan met een dikke bodem. Zet hem met het deksel op de pan op halfhoog vuur en laat het circa 20 minuten zachtjes koken tot de pruimen gaar zijn.
2 Draai de pruimen door een fijne schijf van een draaizeef die boven een schone pan is gezet of druk ze door een zeef. Gooi de kruiden weg.
3 Roer de port en de honing erdoor, doe het kaneelstokje erbij en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en laat het af en toe roerend 15 minuten zachtjes koken. Laat afkoelen, verwijder het kaneelstokje en zet afgedekt in de koelkast.
4 Schep de soep in gekoelde dessertschaaltjes en druppel er twee verticale slagroomlijnen op. Ga met een houten prikker kruisgewijs door de room, eerst naar de ene kant en dan naar de andere en maak de prikker tussendoor schoon, zodat er een verenpatroon onstaat. Of druppel de room in een decoratief patroon op de soep.
Sinterklaasrecept Pruimensoep Met Port is een recept van Smulweb.nl