Zet de pan op het hoge vuur en breng de bouillon aan de kook. Was de spliterwten en doe ze in soep. De prei in schijfjes snijden, wassen en in soep doen. De aardappelen en knolselderie schillen en heel klein snijden. Bij de soep doen en goed doorroeren. De rookworsten in plakjes bij de soep doen. Roer nog een keer goed om als de soep kookt en zet de pan dan op een vlamverdeler op een laag pitje en laat weer een paar uur zachtjes trekken tot de erwten en knollen helemaal zacht zijn. Roer regelmatig in de pan en vergeet de bodem niet. De soep vervolgens minstens een paar uur maar liever de hele nacht buiten laten afkoelen. Maak nooit snert als het buiten niet echt koud is. Snert die te langzaam afkoelt wordt zuur en je zou beslist niet de eerste zijn die een hele pan soep moet weggooien. Laat een metalen soeplepel in de pan staan, zet het deksel schuin op de pan en schep de inhoud elk uur grondig om. Doe een half uur voor het opdienen de gewassen en fijngesneden bladselderie bij de snert. Maak de soep onder voortdurend omroeren warm op halfhoog vuur. Het kan een tijdje duren voor de snert goed heet is maar zet het vuur niet te hoog en blijf roeren want snert brandt gemakkelijk aan. Proef dan en maak de erwtensoep eventueel af met peper en zout. Doe de snerttest: de lepel moet zonder hulp overeind blijven staan in de soep. Heet opdienen in grote kommen. Soep die overblijft uitdelen aan buren en ouden van dagen of snel afkoelen zoals eerder beschreven.
Oud-Hollandsche Snert is een recept van Smulweb.nl