1 voorbereidingen(begin 1 dag van tevoren):bekleed de vormen met plasticfolie.breng de cranberry s met de geleisuiker en het sinaasappelsap aan de kook en kook het dan nog plm 4 min. door (zie gebruiksaanwijzing pak).laat het mengsel onder af entoe roeren afkoekel.klop de eieren met de dooiers en de suiker in kom boven een pan heet water los. 2 halveer het vanillestokje over delengte,schraap de zaadjes er met een scerp mesje uit en voeg ze toe aan het eiermengsel.klop het mengsel vervolgens met de mixer licht en dik vloeibaar en laat het onder regelmatig roeren afkoelen.klop de slagroom stijf en spatel deze door het eiermengsel.breng de mousse op smaak met de likeur en schep er 4el van de cranberryjam door.schep de mousse in de vorm en laat deze in een nacht bevriezen.bestrijk de fillovellen met de gesmolten boter.
3verwarm de oven voor op 200 c.vouw de deegvelletjes meerdere malen op tot 1 cm brede stengels en draai de uiteinden 2 keer tegen elkaar in.bak de stengels op een met bakpapier beklede bakplaat in plm 5 min. goudbruin in het midden van de oven.laat ze afkoelen en bestrijk ze met de gesmolten chocolade,bestrooi ze daarna met vanillesuiker en laat dit laagje opstijven.
4bereiding:stort de parfait uit op een bord of plank en snij hem in plakken of punten.verdeel de parfait over de borden en schep er de rest van de cranberyjam over.garneer met de chocoladestengel.
Kerst Cranberry-vanilleparfait Met Chocoladestengel is een recept van Smulweb.nl