Haal van de schillen van de citroen en de sinaasappel zoveel mogelijk het witte laagje af. Dit om een bittere smaak te voorkomen. Snijd deze schillen zo fijn mogelijk in dunne reepjes ( julienne ). O.K. suiker in de pan, pan op het gas, wat op halve sterkte staat, en dan gaan we met gebruik van de houten spatel de suiker caramelliseren. Klinkt moeilijk is het niet. Blijf constant roeren in de suiker zodat deze niet vast komt te zitten op de bodem. Ook dit ter voorkoming van de bittere smaak. Na verloop van tijd zal de suiker gaan ′′ klonteren ′′, gewoon door blijven roeren tot de suiker ′′ vloeibaar ′′ word. Zet het gas lager en werk rustig door. WAARSCHUWING, de gesmolten suiker bereikt nu ong. een temp. van 200 graden dus geen kinderen in de buurt en niet te wild in de pan roeren. Wanneer er geen klontjes meer te zien zijn gaan we de room toevoegen. Pak de spatel zo hoog mogelijk beet en voeg druppels gewijs de room toe. Bij de eerste druppel lijkt het net of het 1 grote vaste massa word, rustig door blijven roeren en room toevoegen tot alle room erin zit. Voeg de ragfijn gesneden citroen- en sinaasappelschil, het sap en de 4 stoofperen toe en laat de peren langzaam gaarkoken. Ong. 15-20 min. staat ervoor, maar tussendoor even kijken mag ook. Wanneer ze gaar zijn de peren eruit halen en af laten koelen. Het kookvocht inlaten koken tot een mooie dikke saus.
Stoofpeer Met Caramel is een recept van Smulweb.nl