Ik vind het moeilijk om hoeveelheden aan te geven omdat ik met kruiden e.d. altijd op gevoel werk. ik heb een wekpot van een halve liter inhoud. eerst doe ik hier een laag azijn in en dan doe ik de pot ongeveer tot de helft vol met olijfolie (eerste persing). het is handig om de azijn eerst te doen, want dan mengen de olie en de azijn zich makkelijker. daar voeg ik veel italiaanse kruiden aan toe, peper en zout naar smaak. belangrijk zijn voor de smaak vooral de uien en de knoflook. daarom zijn verse knoflook en sjalotjes het beste. ik gebruik zo′n 4 tenen knoflook en ook 4 a 5 sjalotjes. die snij ik fijn (staafmixer met hakmes is ideaal) en doe ik bij de olie. dit roer ik door elkaar en zet ik in de koelkast. ik roer het elke dag even door om de smaak goed in de olie te laten trekken. doordat de olie bovenop gaat drijven is het heel lang houdbaar. het zelfde geld overigens voor potjes pesto die al geruime tijd open zijn. door er een laagje olijfolie op te gieten kun je het langer bewaren. de olie sluit als het ware af.