Meng in een kom de bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden. Los de verse gist op in 1,5 dl. lauwwarm water en schenk dit samen met 2 el. olijfolie in het kuiltje (verwerk de gedroogde gist volgens gebruiksaanwijzing, maar voeg wel 1,5 dl. water toe). Kneed dit mengsel met de hand of met de kneedhaken van een mixer tot een samenhangend deeg. Neem het deeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven werkvlak nog 1-15 minuten stevig door. Duw het deeg steeds met de handpalm van voren naar achteren. Vorm van het deeg een bal, dek het af en laat het ca. 15 minuten rusten. Kneed dan zorgvuldig de olijven en de ham door het deeg. Vorm het deeg weer tot een bal. Bestrijk de deegbal met olie en leg de bal in een kom. Dek de kom af met een vochtige doek of plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats ca. 1,5 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Kneed het deeg daarna even door, verdeel het in 10 stukken en vorm elk stuk tot een rond broodje. Dek de broodjes af met plasticfolie en laat ze nog 1,5 uur rijzen op een warme plaats. Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de broodjes op de bakplaat, bestrijk ze met olijfolie en bak ze 15-20 minuten in het midden van de oven tot ze gaar zijn.
Olijvenbroodjes Met Parmaham is een recept van Smulweb.nl