Handrollen en snijden met de hand: Verdeel het deeg in 3 of 4 handzame porties en bedek het met een theedoek. Bestuif een groot werkvlak met bloem. Rol een portie deeg uit met een grote, met bloem bestoven deegroller. Rol vanuit het midden naar buiten. Rol het deeg uit en rol van u af. Draai het deeg regelmatig een kwartslag. Gebruik net genoeg bloem om plakken te voorkomen. Rol het deeg tot een keurige cirkel, vouw het deeg op en rol het opnieuw uit. Hethaal dit proces een paar keer. Rol het steeds uit tot een ronde lap van 5 mm dik. Rol het deeg uit tot een lap van
2.5 mm dik. Repareer eventuele scheurtjes met een stukje deeg en wat water. Leg de lap deeg op een schone theedoek. Als u gevulde pasta maakt, leg dan een doek over het deeg. Als dat niet het geval is, laat het het deeg onafgedekt liggen tot u de rest van de deegporties heb bewerkt. Snijd voor lasagnevellen het deeg in de gewensde grootte. Voor lange, platte pastasoorten rolt u het deeg op en snijdt u het met een scherp mes in gelijke slierten. De slierten zijn 8 mm breed voor tagliatelle, 5 mm voor fettuccine en 3 cm voor pappardelle. Gooi de restjes weg. Laat de pasta in een enkele laag maximaal 10 minuten drogen op een theedoek. U kunt de pasta ook over een bezemsteel of houten lepels tussen twee stoelen hangen om te drogen. Lange pasta kan ook van een vel gesneden worden met een scherp mes of een deegradertje. Als u het radertje langs een liniaal legt, krijgt u rechte lijnen. Een deegradertje met een gekarteld wieltje wordt gebruikt voor lasagnette en farfalle. Droog de pasta niet in een koude of tochtige ruimte, want dan wordt hij broos. Pasta moet langzaam drogen.
Verse Zelfgemaakte Pasta is een recept van Smulweb.nl