De aardappelen wassen, in een pan doen en ongeveer voor de helft onder water zetten. Het water aan de kook brengen en de aardappelen met het deksel op de pan op halfhoog vuur zacht koken. Afhankelijk van de grootte duurt dat tussen de 20 en de 35 minuten. Tip: de aardappelen met koud water opzetten om ze mooi bloemig te maken. Wie het niet gelooft: probeer het maar. De aardappelen afgieten en iets laten afkoelen, maar ze toch nog warm pellen en door de aardappelpers drukken. Nog een tip: wie zo′n pers niet bezit drukt ze met een vork of stamper fijn of raspt ze met een groenterasp. Maar niet machinaal pureren, dan krijg je stijfsel in plaats van puree. De puree nu zo lang laten afkoelen tot ze met de hand bewerkt kan worden. De bloem, het griesmeel en 1 tl zout gaan erbij. Het geheel met de handen kneden, er vingerdikke rolletjes van maken en deze in lengtes van 3 cm snijden. De stukjes door bloem rollen en met de achterkant van een vork zachtjes indrukken om ze een licht geribbeld oppervlak te geven. De gnocchi nu op een met bloem bestoven theedoek leggen en 1 uur laten rusten, langer mag ook. Een grote pan met ruim water en wat zout opzetten. Wanneer dit kookt de gnocchi erin laten glijden. En wanneer ze naar de oppervlakte komen drijven het vuur temperen. De gnocchi tien minuten tegen de kook aanhouden. LET OP: een kopje koud water bij de hand houden en in de pan gieten wanneer het kritisch wordt, want het water mag NIET koken. De gnocchi met de schuimspaan eruit scheppen en over de borden verdelen. De rest is simpel: gesmolten boter erover gieten en Parmezaanse kaas erover strooien of er tomatensaus , bolognesesaus, pesto of konijnenragout bij serveren. En nu kun je gaan smullen. Calorieen per portie: