16-20 duimdikke asperges(AA1-extra) 750 gram suiker Voorts: 1 1/2-2 liter vanille-roomijs(kant-en-klaar) 2-3 sinaasappels 1/2 theel. limoen-of citroensap 4-6 verse blaadjes van citroenmelisse Hulpmiddelen Mes pan met dikke bodem zeef kommetje zeefje bord schaaltje Hulpmiddelen - Mes pan met dikke bodem zeef kommetje zeefje bord schaaltjeVoorbereiding Schil de asperges van boven naar beneden steeds iets dikker af. Neem van de onderzijde van elke stengel een stukje (ca. 3 cm.) af. Leg de asperges in ruim koud water tot aan het moment dat ze worden gekookt. Het water dient elke drie uur te worden ververst.Voorbereiding swijze Zet de asperges op met ruim kokend water. Laat ze 16-18 minuten zachtjes koken. Schakel daarna de warmtebron uit en laat de asperges in het kookvocht grotendeels afkoelen en daarna op een zeef laten uitlekken. Breng in een tweede pan 1 1/2 liter water aan de kook. Voeg de suiker toe en blijf zolang roeren (met houten lepel) tot de suiker volledig is opgelost. Snijd intussen de reeds gekookte asperges in stukken van tenminste 5 centimeter. Leg de in stukken gesneden asperges in de hete suikersiroop. Breng alles nog even (ca. 2 minuten) aan de kook. Laat de asperges daarna 36-42 uur in de suikersiroop staan. Laat de stukken daarna uitlekken op een platte zeef. Schil de sinaasappels zo dik af dat ook de witte onderhuid wordt weggenomen. Snijd de partjes tussen de vliezen uit. Neem eventueel aanwezige pitten weg. Houd de sinaasappelpartjes apart in een kommetje. Schep er 2-3 eetlepels suikersiroop van de asperges en het limoen- of citroensap door. Plaats het kommetje tot verder gebruik in koelkast of diepvriezer. Laat de sinaasappelpartjes vlak voor het opdienen even op een zeefje uitlekken. Serveertips Presentatie: schep in het midden op elk koud (tenminste 20 minuten in de diepvriezer of een uurtje in de koelkast) bord een grote of 3 kleinere bol(len)ijs. Schik de suikerzoete aspergestukken er rondom. Schik sinaasappelpartjes ertussen en &prime bekroon&prime de nagerechten door er verse blaadjes van citroenmelisse op te leggen. Haal de blaadjes eventueel eerst door het opgevangen zoete vocht van de sinaasappelpartjes. Geef er een schaaltje gesuikerde waaierwafeltjes apart bij. Liefhebbers van likeuren met sinaasappelsmaak kunnen over elke grote ijsbol 1 eetlepel likeur zoals Cointreau schenken. Kleinere ijsbollen moeten genoegen nemen met een theelepeltje likeur per ijsbolletje. Zet de asperges op met ruim kokend water. Laat ze 16-18 minuten zachtjes koken. Schakel daarna de warmtebron uit en laat de asperges in het kookvocht grotendeels afkoelen en daarna op een zeef laten uitlekken. Breng in een tweede pan 1 1/2 liter water aan de kook. Voeg de suiker toe en blijf zolang roeren (met houten lepel) tot de suiker volledig is opgelost. Snijd intussen de reeds gekookte asperges in stukken van tenminste 5 centimeter. Leg de in stukken gesneden asperges in de hete suikersiroop. Breng alles nog even (ca. 2 minuten) aan de kook. Laat de asperges daarna 36-42 uur in de suikersiroop staan. Laat de stukken daarna uitlekken op een platte zeef. Schil de sinaasappels zo dik af dat ook de witte onderhuid wordt weggenomen. Snijd de partjes tussen de vliezen uit. Neem eventueel aanwezige pitten weg. Houd de sinaasappelpartjes apart in een kommetje. Schep er 2-3 eetlepels suikersiroop van de asperges en het limoen- of citroensap door. Plaats het kommetje tot verder gebruik in koelkast of diepvriezer. Laat de sinaasappelpartjes vlak voor het opdienen even op een zeefje uitlekken.
Gekonfijte Asperges Met Vanille-roomijs En Sinaasappels is een recept van Smulweb.nl