Verkruimel de verse gist boven de melk en los hem er al roerend in op. Verwerk de gedroogde gist volgens gebruiksaanwijzing. Meng de bloem met een mespunt zout in een kom en maak in het midden een kuiltje. Schenk de gistoplossing in het kuiltje en voeg ook 75 g boter, de gembersiroop, eieren, kaneel en kruidnagel toe. Meng alles en kneed het in circa 10 minuten tot een soepel deeg. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, circa 1 uur op een warme plaats rijzen. Kneed daarna de gembervolletjes en 75 g kandij door het deeg. Vet een cakevorm van 1-1,5 l inhoud royaal in met 25 g boter en bestrooi de binnenkant met 3 el kristalsuiker. Vorm het deeg tot een rol en leg deze in de vorm. Laat het deeg afgedekt nog ca. 25 minuten narijzen. Bestrijk de bovenkant van het deeg met 25 g boter en strooi er 45 g kandij en 3 el kristalsuiker over. Bak het suikerbrood in 30-40 mi9nuten goudbruin en gaar in het midden van een op 200 g voorverwarmde oven. Laat het brood op een rooster afkoelen.
Fries Suikerbrood Met Gember is een recept van Smulweb.nl