Schil de appels niet, maar snijd van de bovenkant een kapje af, verwijder het klokhuis met behulp van een appelboor en hol de vruchten nog iets meer uit.Week de rozijnen in warm water, laat ze uitlekken en hak ze fijn.Maak een mengsel van de suiker, de koude boter, de rozijnen, de amandelen of walnoten en de cognac of Cherry Brandy. Vul de appels met dit geurige mengsel en laat ze in de koelkast rusten.Zet een Romeinse braadschotel 10 minuten in ruim water, laat hem uitlekken en leg de sneetjes brood naast elkaar op de bodem.Klop de eieren met de melk los en schenk het eimengsel over het brood.Zet de gevulde appels naast elkaar op het vochtige brood. Snijd de (al dan niet geschilde) sinaasappel in plakken, leg op elke appel een schijf sinaasappel en zet het kapje van de appels hierop.Sluit de schotel en zet hem in een koude oven.Schakel de oventemperatuur in op 250 graden en laat de appels in 40 minuten gaar worden.Dien het gerecht in de gesloten braadschotel op.