Snij de stronk kegelvormig uit de kool. Maak de bladeren los, maar hou het hart van de kool heel. Snij het dikste deel van de hoofdnerf uit de bladeren. Breng een grote pan met ruim water aan de kook en blancheer daarin de koolbladeren. Schep de bladeren , die nu buigzaam zijn, uit het water en spoel ze direkt af onder koud water. Kook in hetzelfde water 5 minuten het koolhart. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een ronde ovenschaal in met boter. Maak het gehakt aan met de rest van de ingredienten. Leg 2 vellen aluminiumfoli kruislings op elkaar. Leg daarop in het midden 1 koolblad. Leg hierom heen in een krans(doorsnee 30 cm) de helft van de koolbladeren. Ze moeten elkaar overlappen. Verdeel hierover ruim de helft van het gehakt. Houd de randen 3 cm vrij. Houd 2 koolbladeren apart en leg de rest van de koolbladeren op de hierboven beschreven wijze op het gehakt. Bedek deze bladeren met de rest van het gehakt en plant het koolhart in het midden. Vouw de koolbladeren omhoog zodat de kool zijn oorspronkelijke vorm krijgt. Dek de bovenkant af met de twee resterende koolbladeren. Vouw de uiteinden van de folie om de kool en zet het pakket in de ovenschaal. Plaats de schaal in de oven en kook het gerecht in ongeveer 1 uur gaar. Snij de gevulde kool in vieren en serveer met aardappelpuree. Enkele varianten voor tijden van voorspoed. Het gehakt mengen met stukjes paprika,ui en/of champignons(wel eerst het vocht er uit bakken) Een wit wijntje erbij is ook erg lekker Eet smakelijk
In Tijden Van "Op Zwart Zaad Zitten". is een recept van Smulweb.nl