Snijd de spruitjes afhankelijk van de grote 1 of 2 keer overlangs door. Verdeel de prei in vingerbrede stukken en was deze nog eens. Schaaf de wortelen in dunne plakken. Breng 3 dl water aan de kook, doe daar de groenten in en leg het deksel op de pan zodra de groenten koken en draai de warmtebron laag (? 15 min. zachtjes laten koken). Bestrooi het vlees met peper, nootmuskaat en zout en sprenkel er wat aroma op; maak het gehakt pikant van smaak. Meng het uitgeperste teentje knoflook door het gehakt. Beboter de ovenschaal, schuif het rooster in het midden van de oven en verwarm deze voor op 200?C. Breng de inhoud van de groentepan over in het vergiet, bewaar het kooknat. Schep de helft van de groenten in de ovenschaal. Leg daar het gehakt op, in kleine porties en verdeel over de gehele schaal. Strooi 2 eetl. paneermeel in de schaal en schep daar de rest van de groenten in. Strooi hier wat peper en zout op. Smelt de rest van de boter. Proef het groentekooknat, voeg daaraan naar smaak aroma, peper en zout toe en giet de vloeistof in de schaal. Strooi daar de rest van het paneermeel op en druppel er de boter op. Zet de schaal in de oven tot het gerecht gaar en mooi van kleur is geworden. (? 30-40 min.). Presenteer bij deze Schotse schotel aardappelpuree of witte rijst.
Schotse Gehaktschotel is een recept van Smulweb.nl