Verhit de olie in een koekenpan met een dikke bodem, schep er de uien door en laat met het deksel op de pan 5 minuten stoven. Voeg de basterdsuiker, de tijm, wat zout en peper en 2 eetlepels water toe. Laat met het deksel op de pan op laag vuur ongeveer 30-35 minuten, of zo lang tot het vocht licht is gekarameliseerd en de uien licht gekleurd zijn, zachtjes stoven. Roer er de aceto balsamico door en neem de pan van het vuur. Laat de uien afkoelen. Tot zover kan het gerecht desgewenst worden voorbereid en in een goed afgesloten kunststofdoos of kom in de koelkast worden bewaard. Verwarm de oven kort voor het serveren voor op het 180 graden en zet de uien in een lage overschaal met deksel 15 minuten in de voorverwarmde oven. Schep ze op een schaal en lepel er wat van de balsamico-dressing over. Verdeel de ham over de uien en maak met een dunschiller spanen van de pecorino op de ham. Lepel de resterende dressing op de rand van de schaal en strooi wat grof gemalen peper over de kaas.
Geroosterde Italiaanse Uien Met San Daniele-ham is een recept van Smulweb.nl