Bereid de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente (bijna gaar) in water met 1 eetlepel zout en foelie. Verwarm 30 gram boter en bak daarin het spek langzaam uit en fruit daarna de ui glazig. Snijd de champignons klein en roer ze door het spek met ui. Laat intussen 40 gram boter smelten, voeg de bloem toe en, bij kleine hoeveelheden tegelijk, de bouillon en de room, zodat een gladgebonden saus ontstaat. Giet de macaroni af zodra ze bijna gaar is en schep er het spek, ui en champignons, de ham en tweederde van de kaas door. Schuif het rooster even boven het midden in de oven, verwarm deze voor (240 graden of gasovenstand 6). Proef de macaroni en voeg aroma, peper en zout naar smaak toe. Beboter de ovenschaal en schep er de macaroni in. Proef de saus, voeg daaraan nog wat foeliepoeder toe en schenk de saus over de macaroni. Smelt de rest van de kaas op de saus en leg hier en daar een blokje boter. Zet de schaal in de oven en laat de macaroni door en door warm en mooi van kleur worden (15-20 minuten).
Gegratineerde Macaroni is een recept van Smulweb.nl