Week de sojabrokjes circa 10 minuten in 2 dl heet water en de tomatenketchup (u kunt er ook 2 dl plantaardige tomatenbouillon van een blokje voor gebruiken). Snipper intussen de gepelde uien en de gepelde knoflookteentjes zeer fijn. Snijd de gewassen paprika's in reepjes en verwijder daarbij de zaadlijsten en zaden. Schil de aardappelen en was ze. Los het bouillontablet op in 2½ dl heet water. Verhit de olie in een grote braadpan en fruit de uisnippers glazig. Voeg de geweekte sojabrokjes toe en bak ze onder omscheppen tot ze wat kleur hebben gekregen. Strooi er, als het vocht is verdampt, het volkorenmeel over en laat het onder goed roeren wat beige kleuren. Neem de pan een paar minuten van het vuur en blijf doorroeren, de panbodem warmt namelijk door. Zet de pan weer op het vuur en voeg in twee keer de bouillon toe; blijf roeren tot een gebonden saus is ontstaan. Breng de saus op smaak met karwijzaad, paprikapoeder en tomatenpuree. Doe er dan nog de knoflook, de paprika en de in blokjes gesneden aardappelen bij. Laat de goulash op heel zacht vuur circa 1 uur zachtjes doorkoken, desnoods op een sudderplaatje. Roer het geheel tussentijds een paar keer door en voeg nog wat water toe als het te hard gaat.