Breng de bonen met het weekwater, bouillontablet, selderei, peterselie, laurierblad, peperkorels, kruidnagel en majoraan aan de kook en laat in tenminste 1 uur zachtjes gaar koken laat de dobbelsteentjes spek in een grote panop matig vuur rustig uitbakken. neem ze met een schuimspaan uit de pan. doe uisnippers en blokjes selderei in de pan en fruit ze in het hete spekvet tot ze goudbruin zijn. roer er de bloem door en laat deze meefruiten tot hij lichtbruin gekleurd is. giet het kookvocht van de bruine bonen met grote scheuten tegelijk af boven de braadpan met het bloemmengsel en roer telkens goed door. blijf roeren tot het geheel goed is gebonde.verwijder het laurierblad uit de bonenen wrijf ze door een zeef (staafmixerfijn mixen) oma had geen staafmixer in de pan met het gebonde kookvocht voeg de spekjes en prei toe. breng de soep roerende aan de kook en laat hem nog tien minuten met de deksel opde pan zachtjes doorkoken