Bereid eerst het deeg. Zeef de bloem met wat zout in een grote kom en snijd de boter er met twee messen door tot het mengsel op grove broodkruimels lijkt. Roer voldoende koud water met een gewoon tafelmes door de deegkruimels tot er een zacht maar niet plakkerig deeg ontstaat. Kneed het deeg even door, verpak het in huishoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast staan. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het gekoelde deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad tot een grote ronde lap en bekleed een ronde, ondiepe taartvorm hiermee. Laat de deegbodem 10 tot 15 minuten in de koelkast staan, prik hem overal in met een vork en leg er een vel aluminiumfolie of bakpapier op. Vul de deegbodem met gedroogde bonen of macaroni en bak hem 5 minuten in de hete oven. Verwijder de aluminiumfolie of het bakpapier en de bonen of macaroni en bak de bodem nog 5 minuten tot het deeg iets stevig aanvoelt. Verlaag de oven tot 190 graden. Roer de verse kaas glad en klop de eieren er langzaam doorheen. Voeg de basilicum en wat zout en peper toe. Schik de prei en de tomaten in de deegbodem, bestrooi ze met de geraspte kaas en bedek alles met het eiermengsel. Zet de taartvorm op een bakplaat en bak de taart 25 tot 35 minuten in de hete oven. Dien warm of koud op en garneer met de basilicum.
Hartige Kaastaart Met Prei, Tomaat En Basilicum is een recept van Smulweb.nl