Pel en snipper het sjalotje. Snijd de tomaten in stukken en doe ze in een pan. Voeg de sjalot toe. Breng de tomaten in een gesloten pan zachtjes aan de kook en laat de tomaten circa 15 minuten zachtjes koken tot ze zacht zijn. Wrijf de tomatenmassa boven een andere pan (met een dikke bodem) door een zeef. Roer het selderijzout, de basterdsuiker, de azijn de cayennepeper en het kruidenbuideltje door de tomatenpuree. Laat de tomatenketchup in circa 90 minuten op een zacht vuur tot ongeveer de helft inkoken. Roer af en toe.haal het kruidenbuiltje uit de pan. Vul de fles met de nog hete ketchup en sluit de fles direct af. Laat de ketchup afkoelen. De tomatenketchup is ongeveer een maand in de koelkast houdbaar. Wilt u hem langer bewaren, dan kan de fles in een pan met kokend water (op een doek om barsten te voorkomen) in circa 15 minuten worden gepasteuriseerd. Na opening is ook de gepasteuriseerde tomatenketchup maar beperkt houdbaar.