1Maak de kreeft gevoelloos door met een borstel over zijn rug te borstelen. Snijd de scharen af en hak die doormidden. snijd de kreeft in de lengte doormidden, verwijder het maagzakje voor in de kop en snijd de helften in grote stukken. (Vraag eventueel of de vishandelaar dit voor u doet).
2Snijd de prei, wordtel en ui in grove stukken, was ze. Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit er zachtjes de groente in aan, ze mogen niet bruin worden (maakt de soep bitter).
3Voeg de stukken kreeft toe en laat ze al roerend 5 min. meefruiten. Voeg de tomatenpuree toe en fruit nog eens 5 min.
4 Flambeer het geheel nu met de cognac in de pan en houdt de pan schuin zodat de vlam erin kan slaan.
5 Strooi de bloem in de pan en roer alles flink om. Giet er de witte wijn en de visbouillon bij en laat de soep al roerend aan de kook komen. zet nu de pit klein en laat de soep zacht 30 min. trekken.
6 Zeef de soep en zoek de stukken kreeft eruit. pel ze en snijd ze in kleine stukjes. Voeg het kreeftenvlees bij de soep en roer er de room doorheen.