Maak de paddestoelen schoon. Spoel ze niet in water maar veeg ze af met een doekje of stuk keukenpapier. Snijd van elk steeltje het onderste (meestal zanderige en/of uitgedroogde) deel af. Breng een royale hoeveelheid water aan de kook. Voeg wat zout en 2 eetlepels limoen of citroensap toe. Doe de champignons erin en houd alles 5 minuten tegen de kook aan. Laat de champignons in een vergiet uitlekken, afkoelen en opdrogen (plaats het vergiet op een tochtige plek). Maak de saus door de olie even door een reeds verhitte wok of wadjan te walsen. Laat de ui er 3 minuten zachtjes in fruiten. Schep de knoflook erdoor en voeg na 1 minuut sambal oelek toe. Roer alles door en voeg pindakaas en gemberwortelpoeder toe. Roer alles tot een smeuig mengsel is verkregen. Schenk er onder voortdurend roeren 3 deciliter heet water bij. Blijf roeren tot alles aan de kook is gekomen en een gebonden saus is verkregen. Voeg extra water toe indien de saus wat al te dik is uitgevallen. Roer er daarna sojasaus ven 1 eetlepel limoen of citroensap door en voeg naar eigen smaak en inzicht zout en peper toe. Houd de saus tegen de kook aan. Bestrijk de sates met een kwastje met olie. Rooster de champignonsates, onder regelmatig keren, niet veel langer dan 3 a 4 minuten niet al te dicht boven het gloeiende houtskoolbed van de barbecue of onder een reeds hete (oven)grill of in een met olie bestreken grillpan. Bestrooi de champignonsates na het roosteren met wat zout en peper. Schep in een kom fijngehakte ei en peterselie of koriander luchtig door elkaar.
Sates Met Champignons En Pindasaus is een recept van Smulweb.nl