De mousse:Kook de aardappelen in weinig water met wat zout gaar.Maal kappertjes, olijven, tonijn, ansjovis en peterselie samen fijn in de foodprocessor.Pureer de warme aardappelen in een roerzeef boven een ruime kom. Roer de olie erdoor en zoveel van de warme melk als nodig is om een dikke puree te krijgen. Roer 1 el van de azijn door de puree. Meng met een vork het tonijnmengsel door de aardappelpuree tot het een homogene massa is geworden. Proef het mengsel en breng op smaak met zout, peper en zo nodig nog wat azijn (de smaak moet fris zijn). Schep de mousse op een platte serveerschaal en strijk het oppervlak met de achterkant van een lepel mooi glad. De salade laten afkoelen en afgedekt met plasticfolie in de koelkast door en door koud laten worden.De mayonaise:Vermeng de eierdooier met het citroensap en de mosterd, roer lepelsgewijs de olijfolie en de zonnebloemolie erdoor en breng de mayonaise op smaak met zout, versgemalen peper en eventueel nog wat citroensap.Bedek de sformato met een laag mayonaise en garneer de bovenkant met een rij kappertjes. Snijd de sformato aan tafel heel voorzichtig in dikke plakken of mooie puntjes.
Italie: Aardappel-tonijnmousse is een recept van Smulweb.nl