Verwijder kop en vel van de makreel. Neem het visvlees van de graten. Hak, snijd of maal het visvlees zo fijn mogelijk. Kook de aardappelen in de schil in water waaraan wat zout is toegevoegd gaar (20 25 minuten). Pel de afgekoelde aardappelen en wrijf ze door een fijne zeef. Verhit 1 eetlepel olie en 15 gram boter en laat de uien er zolang zachtjes in fruiten tot ze glazig zien. Laat de uien op een zeef uitlekken. Schep in een kom aardappelpuree, uien, visvlees, losgeroerd ei, limoen of citroenrasp en peterselie door elkaar. Voeg eventueel 1 of meer eetlepels melk toe. Breng de massa op smaak met zout en/of peper. Laat de massa, afgedekt met aluminiumfolie, een uurtje in de koelkast staan. Vorm er daarna ca. 20 kleine ballen van. Plat de ballen iets af en wentel ze door gezeefde bloem. Schud overtollige bloem eraf. Verhit een koekenpan met hoge opstaande rand. Laat de olie er heet in worden. Bak de ballen, boven een niet al te hoog afgestelde warmtebron, aan alle kanten goudbruin. Laat ze even op keukenpapier uitlekken. Roer alle voor de saus aangegeven ingredienten door elkaar. Voeg eventueel wat zout en/of peper toe. Presentatie: schik de snacks op een met een (papieren) servet beklede schaal. Geef de saus apart in kleine kommetjes er bij.
Zweedse Makreelsnacks is een recept van Smulweb.nl