1 1/4 kg aardappelen 1 bloemkool 65 gm gepelde hazelnoten 15 gm boter 1 1/2 melk 250 gm maasdammer kaas in kleine blokjes 50 gm maasdammer (geraspt) 3 eetlepels geknipte peterselie- of korianderb; laadjes 1 zout 1 peper 1 nootmuskaat De aardappelen in ca. 20 minuten gaar koken, de bloemkool in 10-15 minuten. De hazelnoten in een droge koekepan goudbruin roosteren en grof malen. De aardappelen en de bloemkool samen stampen en met een klontje boter en de melk tot een luchtige puree roeren. De stukjes kaas en de peterselie toevoegen en de stamppot met zout, peper en nootmuskaat op smaak brengen. Het mengsel in een ingevette ovenschaal scheppen, met de noten en de geraspte kaas bestrooien en in een warme oven (175 gr. C) in ca. 20 minuten een mooi bruin korstje laten krijgen. Variatie: de bloemkool door 1 kleine knolselderij vervangen, deze na het koken pureren en er de inhoud van 1 bekertje crème fraîche en 100 g geraspte oude kaas doorroeren. De aardappelpuree apart maken, en er 100 g geraspte oude kaas doorroeren. In laagjes in een schaal scheppen, met kaas bestrooien en laten bruinen.
Bloemkool met een kaas-notenkorstje is een recept van De Virtuele Keuken