250 g rode linzen (dal masoor) 1/2 blik gepelde tomaten (nettogewich; t ± 445 g) 1 tl koenjit (kurkuma) 1 el sambal oelek zout 3 teentjes knoflook 2 groene spaanse pepertjes 5 el (zonnebloem) olie 1 tl komijnzaadjes (2 karipathar)* (1 el dhania)** * Karipathar zijn “curry leaves”. Ze worden ook gebruikt voor het maken van currysaus ** Dhania is het verse groene blad van de koriander. Gedroogd te koop in Indiase/Pakistaanse winkels. U kunt ook ¼ tl gemalen koriander (ketoembar) erdoor roeren. In zeef linzen afspoelen. In pan doen: ½ l water, linzen, tomaten, koenjit, sambal en ½ el zout. ± 5 min. laten koken. Met deksel schuin op pan, linzen in nog ± 20 min. zachtjes gaar koken. (Linzen zijn gaar als ze bij vingerdruk stuuk gaan.) Dan pas linzen door elkaar roeren. Sudderplaatje onder pan zetten. Tomaten stuk maken. Intussen knoflook pellen en in plakjes snijden. Spaanse pepertjes wassen. In midden inkeping maken. In steelpan olie verhitten. Knoflook lichtbruin bakken. Erdoor roeren: Spaanse peper, komijnzaadjes (en karipathar). 1 min. meebakken. (Dhania erdoor roeren.) Mengsel aan linzen toevoegen. Meteen deksel op pan zetten. Lekker met geroosterde shoarmabroodjes. voedingswaarde : 205 kcal p.p.