Geurige wortels - jazar atariyah

0 sterren op basis van 0 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

1 kg wortels 2 eetlepels olijfolie 3 tenen knoflook uit de knijper 1 zeezout naar smaak 1 mespuntje suiker indien gewenst 1 eetlepel komijnzaad gekneusd in vijzel 1 eetlepel rozenwater variatie 2- 1 eetlepel karwijzaad gekneusd in vijzel 1 gedroogde rode peper (1 tot 2) 1 sap van 1/2 citroen Snijd topje en onderkant van de wortels, krab ze schoon onder de koude kraan en snijd ze in lange, dunne reepjes. Verhit de olie in de pan en fruit hierin zachtjes de uitgeknepen tenen knoflook. Voeg na een minuut de komijn (of karwijzaad en fijngehakte pepertjes, als je een Tunesische schotel wilt maken) toe en de reepjes wortel. Schud de pan een paar keer flink op en bak de wortel een paar minuten. Giet er dan een wijnglas water bij en doe ook zout, suiker (als de wortels oud zijn) en rozenwater in de pan (doe geen rozenwater in de pan als je de wortels kruidt met karwijzaad en pepertjes). Doe een deksel op de pan en kook de wortels beetgaar. Leg ze op een schaal en laat ze wat afkoelen voordat je ze serveert. Volgens sommige koks moet je als laatste citroensap over de wortels druppelen, maar ik ben van mening dat dan de smaak van het rozenwater verdwijnt. Je mag zelf bedenken wat te doen; wees in ieder geval voorzichtig. Opmerking: Vrienden uit Engeland zijn altijd verbaasd als ik vertel dat wortels in het Midden-Oosten regelmatig worden gegeten. Veel Engelsen zien wortels als iets authentiek Engels: stevig, respectabel, een beetje zoet en meestal te gaar. Maar in Perzi‰ en bijvoorbeeld ook in Tunesi‰ - de lange arm van de Moren is ver gekomen - zijn ze heel populair. In het ene land worden ze gezoet, in het andere land gekruid en gepeperd. Oorspronkelijk komen wortels overigens uit Afghanistan en logischerwijze zijn ze dus ook in de Indiase keuken terechtgekomen. Zoals men weet worden wortels in India vaak hemels gezoet en koninklijk versierd geserveerd.

Geurige wortels - jazar atariyah is een recept van De Virtuele Keuken

Dit vind je misschien ook lekker


Geurige groentestoof met maïs en feta
60 min- Bijgerecht
Bekijk recept
Balinese kip (ajam Oka) van Bibian van Bokhovens
40 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Spaghetti met pesto, garnalen en tomaatjes
20 min- Hoofdgerecht
Bekijk recept
Geurige mosselpakketjes
40 min Voorgerecht
Bekijk recept