----VOOR DE TOMATENRIJST---- 120 g zilvervliesrijst (lange korrel) 240 ml water 1 laurierblad 1 groentenbouillontablet 1 grote ui 1 teen knoflook 20 g boter 150 g stevige rijpe tomaten 1 1/2 theelepel tijm 1 1/2 theelepel oregano 1 cayennepeper 1 plantaardige boter voor ovenschote; l ----VOOR DE CHINESE KOOL---- 1/4 liter water 400 g chinese kool 30 g grofgehakte hazelnoten 1 kruidenzout 1 theelepel gistvlokken 1/2 theelepel groentenbouillon 2 eetlepels sojamelk 1 peterselie Spoel de rijst in een zeef af onder koud water en laat hem 6 tot 10 uur weken in het water. Laat de rijst in het weekwater met het laurierblad ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Roer het bouillontablet erdoor en laat de rijst op de uitgeschakelde kookplaat nog ongeveer 10 minuten nagaren. Snipper intussen de ui grof, hak het knoflook heel fijn. Smoor beide glazig in de helft van de boter. Snijd de tomaten in blokjes. Meng de tomatenblokjes, de ui, het knoflook, de tijm, de oregano en de overige 10g boter door de rijst en breng hem op smaak met cayennepeper. Vet een rechthoekige lage ovenschotel in met boter en verdeel de rijst erin. Verwarm de oven voor op 200°C. Breng het water met de bouillon in een brede, lage pan aan de kook. Was de Chinese kool en maak hem schoon; snijd hem overlangs in vieren. Laat de parten kool in de bouillon met het snijvak naar beneden op een middelhoog afgestelde warmtebron 5 tot 7 minuten koken. Keer de stukken kool en laat ze nog 3 tot 5 minuten koken. Probeer met een puntig mes of de groente beetgaar is. Schep de stukken kool met een schuimspaan uit het kookvocht, laat ze uitlekken en leg ze met de snijkant naar beneden op de rijst. Giet de verwarmde sojamelk met kruidenzout over de Chinese kool. Strooi de noten over het geheel. Laat de Chinese kool boven in de oven ongeveer 10 minuten goudgeel kleuren. Garneer met peterselie. -
Gegratineerde chinese kool op tomatenrijst is een recept van De Virtuele Keuken