350 gm ongebleekte witte bloem voor brood 1/2 theelepel zout 15 gm verse gist, verkruimeld of 1 zakje; gedroogde gist 4 eetlepels olijfolie 127 gm zwarte ontpitte olijven, fijngesne; den 75 gm rauwe ham(parma)in reepjes meng in een kom de bloem met het zout. maak een kuiltje in het midden. los de gist op in 1 1/2 dl lauwwarm water en schenk dit samen met 2 el olijfolie in het kuiltje(droge gist volgens gebruiksaanwijzing)maar voeg daar wel water aan toe 1 1/2 dl. kneed het mengsel met de hand of met kneedhaken tot een samenhangende bal. neem deeg uit de kom en kneed het nog eens op een met bloem bestoven werkvlak 110-15 min stevig door. duw het deeg met de handpalm van voren naar achteren. vorm van het deeg een bal en laat het 15 min afgedekt rsuten.kneed dan zorgvuldig olijven en ham door het deeg. vorm het weer tot een bal, bestrijk het met olie en leg de bal weerin de kom. dek het af met een vochtige doek en laat het op een warme plaats 1-1 1/2 uur eijzen. tot het volume verdubbeld is. kneed het deeg daarna even door, verdeel het in 10 ronde balletjes, dek de bolletjes af met een vochtige doek en laat het nog eens 1 1/2 uur rijzen. op een warme plaats. verwarm de oven voor op 220 graden. leg de broodjes op de bakplaar. bestrijk ze met olijfolie en bak ze in 15-20 min af in het midden van de oven. serveer de broodjes warm of laat ze op een rooster afkoelen. Serveertips: variatie:vervang de olijven door reepjes gedroogde tomaten of door vers gesneden kruiden of verkruimelde gedroogde kruiden. Dit recept is opgegeven door: bellie