Roggebrood in de braadzak

2 sterren op basis van 2 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

500 g grofgemalen rogge 350 g roggemeel 120 g zuurdeeg 1 zakje droge gist (7 g) 1 liter lauw water 850 g roggemeel 1 eetlepel zout 1 1/2 theelepel rietsuikersiroop of honing 3/4 theelepel van elk: geplette anijs, venkelzaad; en korianderzaad 6 eetlepels zonnebloempitten -- Om te bestrooie 1 eetlepel grofgemalen rogge 1/2 eetlepel specerijen, bijv. anijs, venkelzaad; en koriander
Voorbereiding
: Vermeng de grofgemalen rogge met de 350 g roggemeel, het zuurdeeg, de droge gist en het lauwe water in een schaal. Doe de 850 g roggemeel in een grote schaal, maak in het midden een kuiltje en doe het zuurdeegmengsel erin. Laat het zetsel op een warme plaats afgedekt minstens 12 uur rijzen. Verdeel het zout, de siroop of de honing, de specerijen en de zonnebloempitten over het zetsel en kneed van dit alles met al het meel uit de schaal een stevig en soepel deeg. Voeg zo nodig nog een beetje lauw water toe. Vorm een bal van het deeg, leg deze weer in de schaal en laat hem afgedekt met een doek ca. 1½ uur op een warme plaats rijzen. Het deeg moet in die tijd licht gaan gisten en kleine luchtbelletjes vormen. Verwarm de oven voor op 230 °C. Kneed het deeg nog eens stevig door en vorm er met natte handen een langwerpig brood van. Kerf de bovenkant in de lengte ca. ½ cm diep in en bestrijk hem dun met water. Vermeng de grofgemalen rogge met de specerijen en bestrooi het brood met dit mengsel. Verpak het brood in een ruime braadzak. Sluit de zak goed af en prik er met een naald aan de bovenkant gaatjes in, opdat de damp die bij het bakken gevormd wordt, kan ontsnappen. Leg de braadzak met het brood op een koude bakplaat en schuif deze op de onderste richel in de oven, bak het in 1½ uur gaar. Neem het brood uit de braadzak, laat het afkoelen en laat het minstens 12 uur rusten voordat u het aansnijdt, zodat het aroma van de specerijen zich volledig kan ontplooien. Tip 1: kunt u geen braadzak krijgen die groot genoeg is voor het brood, verdeel het deeg dan in 2 porties en vorm er 2 kleinere broden van die wel in een braadzak passen. Bak ze naast elkaar op de bakplaat. De baktijd wordt daardoor ca. 15 minuten korter. Tip 2: het brood kan in plaats van in braadfolie ook in een ingevette broodvorm gebakken worden.

Roggebrood in de braadzak is een recept van De Virtuele Keuken

Dit vind je misschien ook lekker

Provençaalse kip met spekjes
25 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Zoetzure kip uit de braadzak
1 uur- Hoofdgerecht
Bekijk recept
Provençaalse kip met couscous
1u10 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Kalkoen Hawaï met sugarsnaps
15 min Hoofdgerecht
Bekijk recept

Bruinebonensoep
15 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Mosselen met bier en room
20 min Voorgerecht
Bekijk recept
Rustieke erwtensoep met ham en roggeknoedels
1u30 min Voorgerecht
Bekijk recept
Koude tomatensoufflé
20 min Voorgerecht
Bekijk recept