750 g aardappels (afkokers) 4 uien 500 gram gekookte witte bonen (uit pot of bl; ik 250 g chorizo 4 eetl. olijfolie 4 eetl. fijngehakte bladselderij zout en versgemalen peper 1 eetl. paprikapoederVoorbereiding : Snijd de geschilde aardappels in stukken. Snijd de gepelde uien in dunne ringen. Spoel de witte bonen af en laat ze uitlekken. Verwijder het vel van de chorizo. Snijd de worst in blokjes.Voorbereiding : Kook de aardappels in iets gezouten water gaar. Bak intussen de uiringen in de olijfolie in een koekenpan zacht en glazig. Giet de aardappels af en stamp ze vervolgens fijn. Plaats de pan op een warmhoudplaatje op een laag vuur om de stamppot warm te houden. Schep eerst de gebakken ui met de olijfolie door de aardappelpuree en vervolgens de witte bonen, de chorizo en de bladselderij. Breng de stamppot op smaak met zout en peper. Voeg desgewenst nog een scheut olijfolie (extra vergine) toe. Bestrooi de smeuïge stamppot met paprikapoeder en dien meteen op. Variatie: Laat de blokjes chorizo achterwege en eet bij deze stamppot braadworstjes. Wijnadvies: Lekker met een glas stevige Zuid-Afrikaanse rode Pinotage of een Classic Red uit Californië (16-18°C). Voedingswaarde per persoon: eiwit: 24 g vet: 32 g koolhydraten: 50 g kcal (kj): 584 (2453) -
Stamppot witte bonen, ui en chorizo is een recept van De Virtuele Keuken