500 gm witte bonen 2 liter water 2 bouillontabletten 4 aardappelen 400 gm runderpoelet 1 blikje tomatenpuree 1 paprikapoeder 1 chilipoeder 1 kruidnagel(poeder) 1 laurier 1 lavas 1 tijm 1 gemalen foelie 1 versgemalen peper 200 gm gehakt 50 gm magere spekblokjes 15 gm boter 2 teentjes knoflook 400 gm gesneden soepgroente 2 tomaten 1 rode paprika 1 bosje selderij Zet de bonen minstens 12 uur in de week in het water met de bouillontabletten. Schil de aardappelen en rasp ze fijn. Voeg ze bij de bonen, evenals het poelet, de tomatenpuree en de kruiderij. Breng dit aan de kook en laat de soep 3 uur zacht trekken. Kruid het gehakt naar smaak en draai er kleine balletjes van. Smelt de boter in een kleine braadpan. Snipper de knoflook fijn en laat die samen met de spekblokjes zachtjes in de boter uitbakken. Pel de tomaten en snijd ze klein. Maak de paprika schoon en snijd hem in kleine blokjes. Voeg, nadat de soep is getrokken, de gehaktballetjes, het spek-knoflookmengsel, de tomaten, de paprikablokjes en de soepgroente toe en laat dit alles ongeveer 20 minuten meekoken. Maak de selderij schoon, knip hem klein en voeg die op het laatst aan de soep toe. Roer en warm de soep goed door. Als de soep te dik is geworden, kunt u nog wat water toevoegen.