150 g tuttifrutti 1 kilo kruimige aardappels (afkokers) 1 ui 50 g rozijnen 3 dl appelsap 1 dl koffieroom of koffiemelk 50 gram boter of margarine zout, peper, nootmuskaat 100 g reepjes mager gerookt spek 300 g rundergehakt 2 eetl. shoarmakruiden 500 g naturel zuurkoolVoorbereiding : Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de grote stukken tuttifrutti in reepjes. Schil de aardappels. Snipper het uitje. Meng de tuttifrutti met de rozijnen en het appelsap in een roestvrijstalen of geëmailleerd pannetje en breng het sap tot tegen de kook. Neem de pan van het vuur en laat het fruit 30 minuten wellen. Kook de aardappels in weinig water gaar in 25 minuten. Giet het kookwater af, schenk de room erbij, voeg 30 gram boter toe en breng de room aan de kook. Neem de pan van het vuur en stamp de aardappels tot een luchtige puree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.Voorbereiding : Vet een ruime ovenschaal in. Verhit een braadpan of wok droog voor en bak de spekjes uit. Voeg de ui toe en roerbak 2 minuten. Schep het gehakt en de shoarmakruiden erbij en roerbak het gehakt rul. Verdeel de zuurkool over de bodem van de ovenschaal. Schep de tuttifrutti met het vocht erover. Schep het gehakt erop en spreid het gelijkmatig uit. Dek de schotel af met de aardappelpuree. Smelt de rest van de boter en bestrijk de puree hiermee. Zet de schotel middenin de voorverwarmde oven, temper de oven tot 175°C en bak de zuurkoolschotel gaar, warm en goudbruin in 35-40 minuten. Wijnadvies: Hier komt een Elzasser Pinot Gris in beeld, of een niet gerijpte Chardonnay (9-11°C). Voedingswaarde per persoon: eiwit: 29 g vet: 38 g koolhydraten: 76 g kcal (kj): 762 (3201) -