1 kg kruimig kokende aardappels zout 400 g prei 2 teentjes knoflook 2 eetl. zonnebloemolie of wokolie 2 eetl. loempiasaus of chilisaus 1/2 theel. kerriepoeder 200 g bacon of ontbijtspek (in plakjes gesneden) 1/2 potje gefrituurde uitjesVoorbereiding : Schil de aardappels, snijd de grotere iets kleiner en kook ze in 20 minuten gaar in water met zout. Snijd de prei in smalle reepjes. Pel de knoflook en hak deze fijn.Voorbereiding : Verhit 1 eetlepel olie in een wok of hapjespan en roerbak hierin de prei en knoflook 3 minuten. Giet de gare aardappels af, voeg 1 eetlepel olie, de loempiasaus of chilisaus en kerriepoeder toe en stamp er een luchtige puree van. Spatel het preimengsel erdoor. Bak de plakjes bacon of ontbijtspek krokant in een droge hete koekenpan of leg ze op een bord in de magnetron op 800 watteaspoon 2 minuten. Schep de oosterse aardappelpuree in een schaal, verdeel de plakjes vlees erover en bestrooi het gerecht met de gefrituurde uitjes. Suggestie: Lekker met komkommersalade. Variatie: Varieer de aardappelpuree door er naar keuze de volgende ingrediënten aan toe te voegen: • mosterd en miniblokjes of geraspte belegen kaas • stukjes of geraspte gekookte rode biet en blokjes geitenkaas • ringetjes lente/bosui, olijfolie en pesto • gare knolselderij of broccoli • gehakte rode ui en kaneelpoeder Wijnadvies: Een rode of witte Vins de Pays. Schenk wit bij 9-10°C en rood bij 16-18°C. Voedingswaarde per persoon: eiwit: 14 g vet: 28 g koolhydraten: 44 g kcal (kj): 484 (2033) -