Boerenkoolstamppot Stap-Voor-Stap

3 sterren op basis van 3 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

1 kg aardappels (kruimig) 600 g boerenkool (panklare) zout 2 rookworsten (` 250 25 g boter of margarine 1 eetlepel azijn versgemalen peper materialen aardappelstamper Bereiden 1. Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden. Boerenkool in grote pan doen en aardappels erop leggen. Ca. 2 1/2 dl water en 1 theelepel zout toevoegen. Op matig hoog vuur boerenkool en aardappels afgedekt aan de kook brengen. Boerenkool in ca. 10 minuten laten slinken.

2. Rookworsten uit verpakking nemen en op aardappels leggen. Boerenkool en aardappels afgedekt in nog ca. 15 minuten zachtjes gaar koken. Rookworsten uit pan nemen en onder deksel warm houden.

3. Boerenkool en aardappels afgieten en kookvocht opvangen in kom. Met aardappelstamper boerenkool en aardappels fijnstampen. Boter en azijn toevoegen. Alles goed door elkaar roeren en al roerend steeds scheutje kookvocht toevoegen tot alles smeuïg is.

4. Al roerend stamppot nog enkele minuten doorwarmen. Op smaak brengen met zout, peper en eventueel nog scheutje azijn. Boerenkoolstamppot op vier borden scheppen. Rookworst in plakjes snijden en op boerenkool leggen. Lekker met piccalilly of mosterd. Tip Met koolraap en shoarmavlees: Vervang de helft van de aardappels door 500 g panklare koolraap en verleng de kooktijd met 5 minuten. Voeg 1/2 eetlepel tijm toe. Vervang de rookworst door 300 g knapperig bruingebakken shoarmavlees. Tip Met prei en bacon: Bak 4 plakken bakbacon knapperig in 25 g boter en roerbak 300 g panklare prei in het bakvet. Meng de prei met 10 fijngehakte Amsterdamse uitjes, 2 eetlepels paprikasalade (potje)en wat mosterd door de stamppot. Leg de bacon er samen met de worst op. Tip Met geitenkaas en tomaat: Meng in plaats van de rookworst 2 bosuitjes in ringetjes, 2 tomaten (zonder pitjes) en 250 g Hollandse geitenkaas in blokjes door de stamppot. Wijnadvies Lichte, soepele, fruitige rode wijnen Bevat per eenpersoonsportie energie 680 kCal - eiwit 28 g vet 43 g - koolhydraten 45 g

Boerenkoolstamppot Stap-Voor-Stap is een recept van De Virtuele Keuken

Dit vind je misschien ook lekker

Jonas Cramby's paletas de agua (mexicaanse ijslolly's)
20 min
Bekijk recept
Hartige broodtaartjes
15 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Bechamelsaus stap-voor-stap
10 min Bijgerecht
Bekijk recept
Stap-voor-stap soezen bakken
15 min Gebak
Bekijk recept

Traditionele boerenkoolstamppot
30 min- Hoofdgerecht
Bekijk recept
Klassieke boerenkoolstamppot
40 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Verstopte gehaktballetjes met boerenkool
25 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Pittige boerenkoolstamppot
30 min Hoofdgerecht
Bekijk recept