300 ml water 120 gm boter 150 gm tarwebloem 4 eieren 125 gm gruyère of cheddarkaas in dobbel; steentjes 1 theelepel franse mosterd (Dijon) 1 zout 1 peper ----VULLING---- 400 gm hele tomaten uit blik 1 eetlepel zonnebloemolie 1 eetlepel boter 1 ui grof gehakt 125 gm champignons evt. gehalveerd 1 small bloemkool in roosjes 1 takje tijm 1 zout 1 peper 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Beboter een grote ovenschaal. Doe water en boter samen in een grote pan en laat de boter smelten. Neem de pan van de pit en doe in één keer alle bloem erbij. Roer 30 seconden goed met een houten lepel tot het deeg glad is. Laat het iets afkoelen.
2. Roer de eieren erdoor, één voor één. Blijf roeren tot het deeg dik en glanzend wordt. Roer kaas en mosterd erdoor, en zout en peper naar smaak. Bekleed de ovenschaal ermee en laat in het midden een holte open voor de vulling.
3. Pureeer voor de vulling de tomaten machinaal en doe ze in een maatbeker. Vul het met water aan tot 300 ml.
4. Maak in een flinke koekenpan olie en boter heet en fruit de ui in 3 tot 4 minuten zacht, maar niet bruin. Bak de champies 2 tot 3 minuten mee tot ze hier en daar bruin beginnen te worden. Roerbak dan de bloemkoolroosjes 1 minuut mee.
5. Doe de tomaat en tijm erbij, met peper en zout. Niet afdekken. Stoof alles ca. 5 minuten, tot de bloemkool beetgaar is.
6. Doe het mengsel in de gougère, met vocht en al. Bak het ca. 35 tot 40 minuten in de oven, tot het deeg mooi gerezen en goudbruin is. Tip van de schrijfster: Een lekkere variatie maakt u met plakjes gebakken ham of spek. 100-150 gram is voldoende. Doe ze bij de saus aan het eind van stap
5.
Gougère van bloemkool en champignons is een recept van De Virtuele Keuken