500 gram witte bonen 250 gram doorregen spek 1 eetlepel tomatenketchup 1/2 kopje stroop 3 theelepel scherpe mosterd 2 eetlepels wijnazijn 1 eetlepel zachte paprikapoeder 1 ui 1 mespunt cayennepeper 1 zout Week de bonen een nacht in ruim koud water. Kook ze in het weekwater met wat zout 45 minuten, laat ze dan uitlekken in een zeef; vang het kooknat op. Snijd intussen het spek in plakken. Leg de helft in een vuurvaste vorm. Verwarm de oven voor op 220 èC. Roer 2 kopjes kooknat, de ketchup, de stroop, de mosterd, de azijn en het paprikapoeder tot een saus. Schil de ui, hak die fijn, en roer hem door de saus. Voeg de cayennepeper toe. Schep de bonen in de vuurvaste vorm op het spek en giet de saus erover. Leg de rest van het spek erop. Bak het gerecht 40 minuten in de oven op de tweede richel van onderen.