250 g magere gerookte spekblokjes 2 uien 1 rode paprika 1 eetl. zonnebloemolie of olijfolie versgemalen peper 1 theel. paprikapoeder mespuntje nootmuskaat 500 g (wijn) zuurkool 2 dl. rode wijn 1 blikje tomatenpuree (70 g) 1 friszure appel 200 g salami of chorizo 1 zakje aardappelpuree voor 4 personen of zelfgemaakte aardappelpuree van; 1 kg kruimig kokende aardVoorbereiding : Bak de spekblokjes iets uit. Pel de uien en snipper deze. Snijd de paprika zonder zaadjes in blokjes. Voeg de olie, ui, paprika, versgemalen peper, paprikapoeder en nootmuskaat bij het spek en bak alles 3 minuten. Schep de zuurkool erdoor en roerbak 2 minuten. Giet de wijn erbij en roer de tomatenpuree erdoor. Stoof zachtjes 20 minuten.Voorbereiding : Schil de appel en snijd deze in miniblokjes. Schep ze de laatste 5 minuten van de stooftijd door de zuurkool. Verdeel de salami in reepjes. Maak de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking of maak zelf aardappelpuree terwijl de zuurkool stooft. Schep de salamireepjes door de aardappelpuree. Serveer de zuurkoolschotel waarbij de zuurkool wordt gemengd door de aardappelpuree of waarbij het zuurkoolmengsel wordt verdeeld over een bedje aardappelpuree. Suggestie: • De zuurkoolschotel wordt extra pittig door er 1 theelepel sambal oelek aan toe te voegen. Variatie: • Vervang paprikapoeder door 1/4 eetl. kerriepoeder. Wijnadvies: Kies voor een vrij zacht type witte wijn: Elzasser Riesling of Pinot Blanc. Of witte Soave uit Italië, Somontano uit Spanje of Picpoul de Pinet uit Zuid-Frankrijk (9-11°C). Voedingswaarde per persoon: eiwit: 35 g vet: 48 g koolhydraten: 40 g kcal (kj): 732 (3075) -