1 kilo aardappels (kruimig kokend) 500 g venkelknollen 1 kilo winterwortelen zout circa 125 ml warme melk 20 g boter 2 eetl. fijngehakte bladselderij of peterse; lie versgemalen peperVoorbereiding : Snijd de geschilde aardappels in stukken. Verwijder lelijke bladen bij de venkelknollen. Snijd de knollen in grove stukken. Bewaar de mooie blaadjes venkelgroen voor de garnering. Snijd de schoongemaakte winterwortelen in dikke plakken.Voorbereiding : Doe de aardappels in een grote pan en voeg zoveel water toe dat de stukken nét onderstaan. Voeg een beetje zout toe. Breng het water aan de kook en laat de aardappelen circa 10 minuten koken. Voeg dan de venkel en wortel toe en kook alle groenten nog eens 15 minuten. Controleer of de aardappels gaar zijn. Giet de groenten af. Zet de pan op een warmhoudplaatje of vlamverdeler op een laag vuur en stoom de aardappels en groenten droog. Stamp de groenten en aardappels door elkaar, terwijl bij kleine beetjes tegelijk de warme melk wordt toegevoegd. Roer ten slotte een klontje boter, de bladselderij of peterselie en peper door de stamppot. Breng de stamppot op smaak met zout en garneer met venkelgroen. Suggestie: Geef bij dit gerecht braadworstjes of, ook heel lekker, eet er gebakken vis bij. Bijvoorbeeld een lekkerbekje. Variatie: • Vervang de warme melk door visbouillon als er vis bij wordt gegeten en door vleesbouillon als er vlees bij wordt geserveerd. • Vervang de winterwortels door blokjes knolselderij. Wijnadvies: Geschikte partners zijn Bordeaux Blanc Sec, Entre-Deux-Mers, Bergerac Blanc Sec of de Cépage Sauvignon Blanc (9-11°C). Voedingswaarde per persoon: eiwit: 10 g vet: 5 g koolhydraten: 56 g kcal (kj): 309 (1298) -