Eendenborst met pruimen en portsaus

3 sterren op basis van 3 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

250 gm gedroogde pruimen zonder pit 1/4 liter rode port 3 borstfilets van tamme eend met vel; (350 gr. per stuk) 100 gm boter 1 eetlepel olie 1 zout 1 versgemalen peper 200 ml gevogeltefond uit een pot 1 takje verse of een mespunt gedroog; de tijm
Voorbereiding
: Week de pruimen bij voorkeur een hele nacht in de port. Laat de eendenborstfilets op kamertemperatuur komen en snijd het vel tot op de vetlaag kruislings in. Snijd de koude boter in blokjes en zet ze tot gebruik in de koelkast.
Voorbereiding
: Vet een braadpan met een dikke bodem in met een scheutje olie en zet op hoog vuur tot de pan goed heet is. Leg de eendenborstfilets met de velkant naar beneden in de pan en laat ze op middelhoog vuur 8 tot 10 minuten bakken tot het vel krokant is en het meeste vet is uitgebakken. Keer ze om en laat ze op de onderkant snel bruin bakken. Bestrooi ze aan beide kanten met zout en peper en laat ze op laag vuur nog een paar minuten op de onderkant bakken. Neem ze uit de pan, leg ze op een bord en laat afgedekt met aluminiumfolie rusten. Giet het meeste vet uit de pan en blus af met de gevogeltefond. Laat met de tijm en het weekvocht van de pruimen op hoog vuur kort inkoken. Warm de pruimen door in de saus en schep ze uit de pan. Klop de koude boter met een paar blokjes tegelijk door de hete saus en breng de saus op smaak met wat zout en peper. Roer er het uitgelopen vocht van de eendenborstfilets door. Snijd de filets in schuine plakken en verdeel ze over de voorverwarmde borden. Schep er de saus met de pruimen naast en serveer met groenten naar keuze en aardappelkroketjes of -puree. Tip: Gebruik het eendenvet voor het bakken van de aardappelen.

Eendenborst met pruimen en portsaus is een recept van De Virtuele Keuken

Dit vind je misschien ook lekker

Hertenbiefstuk met portsaus
20 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Gegrilde hertenbiefstuk met portsaus
45 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Kalfsschnitzel met portsaus
30 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Hertenbiefstuk met specerijen-portsaus
25 min Hoofdgerecht
Bekijk recept

Velouté van champignons uit de Gascogne streek
35 min
Bekijk recept
Gembereend met shii-take
25 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Carpaccio van champignons met gerookte eendenborst
20 min Voorgerecht
Bekijk recept
Carpaccio van gerookte eendenborst met roze pompelmoes
20 min Voorgerecht
Bekijk recept