6 eetlepels olijfolie of andere olie 400 gm droogkokende rijst 1 middelgrote zeer fijn gesnipperde; ui 2 teentjes knoflook uit de knijper 1 sachet saffraan 1 zout 150 gm kipfilet 1/2 kippenbouillontablet 1 stukje foelie zo groot als een postzegel 200 gm gekookte grote garnalen of gamba¹s 2 eetlepels citroensap 1 blik doperwten (220 g) of 1 pak uit de; diepvries (250 g) 3 theelepels geurige azijn 1 eetlepel goudgele mosterd 1 mespunt suiker 1 soja 1 worcestersaus of aroma ----BELANGRIJKSTE KEUKENGEREI---- 1 eierklopper of een mayonaisekloppe; r Verwarm 2 eetlepels olie in de rijstpan. Verwijder de aangestoken korrels en de ongerechtigheden uit de rijst en doe de rijst met de ui en de helft van de knoflook in de pan. Schep alles goed door de olie en laat de rijst op de niet te hoog gedraaide vlam of plaat warm worden. Roer de saffraan met wat lauwwarm water aan. Breng 8 dl water aan de kook. Doe de saffraan met 1 eetlepel of minder zout en het kokende water in de pan. Roer het water tot het weer kookt, doe het deksel op de pan en laat de rijst op de getemperde warmtebron gaar en droog koken. Was de kipfilet, leg die in een kleine pan met het bouillontablet en de foelie en schenk 2 1/2 dl kokend water in de pan. Laat het kippevlees 15-20 minuten zacht koken en gaar worden. Pel de garnalen desgewenst op enkele exemplaren na, voor de garnering van de paella. Was en droog de garnalen. Snijd de gepelde garnalen 1-2 keer door en sprenkel daar citroensap op. Laat de erwtjes uit blik uitlekken; kook erwten uit de diepvries gaar volgens de aanwijzigingen op de verpakking. Klop de rest van de olie en de azijn, de mosterd, de rest van de knoflook en de suiker door elkaar. Neem de foelie uit het pannetje met de kip en controleer of het vlees gaar is. Neem dan de kipfilets uit de bouillon en laat de bouillon koud worden. Snijd het kippevlees in stukjes van ongeveer gelijke grootte en schep daar de garnalen en de gare doperwten door. Proef of de rijst gaar is, laat die dan even uitdampen. Schep 3-5 eetlepels kippenbouillon door het oliesausje en maak dat pikant van smaak mat peper en zout of soja. Schenk het sausje over het kippevlees met garnalen en doperwtjes. Schep, met een vork, telkens wat rijst en wat van het kippenmengsel in de dienschaal. Schep alles nog eens goed door, voeg naar smaal peper en zout of soja toe en garneer met de niet gepelde garnalen. Serveer het gerecht koud.