1 pkg fillobladerdeeg (250 g, diepvries,; easy bakery) 50 gm pijnboompitten (zakje à 100 g, sta; r) 2 zakjes verse basilicum (á 15 g) 200 gm fetakaas 1 bakje magere kwark (225 g, mona) 1 (scharrel)eierdooier zout, (versgemalen) zwarte peper 1/2 zakje verse knoflookbies 50 gm boter 3 eetlepels paneermeel 6 tomaten 75 ml medium dry sherry 1/2 centiliter boter (om in te vetten) 1 stuk kaasdoek van ca. 40 x 80 cm 1 of 2 schone theedoeken zonder wasm; iddelenluchtje 1 (keukenmachine) 1 lage taartvorm doorsnede ca. 24 cm VOORBEREIDEN: (Bladerdeeg ca. 2 uur van tevoren laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing). In droge koekepan pijnboompitten in ca. 2 minuten goudbruin roosteren. Laten afkoelen. Basilicum fijnhakken. Feta in stukjes snijden. In keukenmachine feta, kwark en dooier mengen tot gladde massa of boven kom door zeef wrijven en mengen. Op smaak brengen met zout en peper. Helft van bieslook erboven fijnknippen. Helft van basilicum erdoor roeren. In steelpan boter smelten. Vorm invetten. Doek(en) op aanrecht leggen. Vellen bladerdeeg halveren en korte kanten dun bestrijken met gesmolten boter. 4 Halve vellen bladerdeeg naast elkaar op doek leggen, zodat korte kanten elkaar ca. 2 cm overlappen. Dun bestrijken met gesmolten boter. Hierop nog 2 lagen van 4 halve vellen bladerdeeg leggen. Elke laag dun bestrijken met gesmolten boter. Paneermeel erover strooien. Rest van basilicum erover strooien. Kaasmengsel erover uitstrijken, hierbij ca. 3 cm van rand vrijhouden. Pijnboompitten erover strooien. Bladerdeeg met behulp van doek over vulling vouwen, zodat lange worst ontstaat. Rand dun bestrijken met boter en vastplakken. Deegrol oprollen tot ronde platte spiraalvorm, uiteinde tegen rol plakken en met naad naar beneden in vorm leggen. Bovenkant royaal bestrijken met rest van gesmolten boter. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Tomaten wassen en in stukken snijden. In keukenmachine tomaten pureren of boven kom door zeef wrijven. In pan tomatenpuree met sherry aan de kook brengen en ca. 8 minuten op hoog vuur laten inkoken. Boven andere pan door zeef wrijven. Rest van bieslook erboven fijnknippen. Op smaak brengen met zout en peper. BEREIDEN: Oven voorverwarmen op 200 gr. C of gasovenstand
4. In midden van oven rol in ca. 40 minuten goudbruin en gaar bakken. Uit oven ca. 5 minuten laten staan. Vier borden voorverwarmen. Saus opnieuw zachtjes verwarmen. Rol in 4 punten snijden en op borden leggen. Saus ernaast scheppen. Serveren met gemengde sla van eikebladsla, veldsla en kerstomaatjes.
Basilicum-fetarol met pijnboompitten is een recept van De Virtuele Keuken