----DEEG---- 6 eetlepels dieetmargarine (60 gr) 2 eetlepels suiker (30 gr) 2 eiwitten (70 gr) 1 eetlepel rum 4 eetlepels gehakte amandelen (40 gr) 1 theelepel bakpoeder (5 gr) 175 gm tarwemeel of volkorenmeel 1 theelepel dieetmargarine om in te vetten (5; gr) ----VULLING---- 1 1/2 eetlepel vanille- of custardpoeder (15 gr) 1/4 liter magere melk 1 eetlepel suiker (15 gr) 6 eetlepels rozijnen (120 gr) 1 eetlepel rum 750 gm appelen 1 mespunt kaneel 3 eiwitten (100 gr) 1 theelepel suiker (15 gr) 4 eetlepels amandelschaafsel (40 gr) 1. Roer de margarine romig en voeg na elkaar de suiker, eiwit, rum en gehakte amandelen toe.
2. Vermeng het meel met het bakpoeder en kneed dit door de margarine tot een glad deeg. Laat dit 30 minuten afgedekt in de koelkast rusten.
3. Maak het custardpoeder met een beetje koude melk aan. Breng de rest van de melk aan de kook en roer de custard erdoor tot de melk gebonden is. Voeg suiker toe en laat het afkoelen.
4. Was de rozijnen, laat ze uitlekken en week ze in de rum. Schil de appelen, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes.
5. Meng de appelen met de rozijnen en kaneel.
6. Rol het deeg uit en bekleed een ingevette en met bloem bestrooide vorm (doorsnede 28 cm) ermee. Bestrijk de bodem met de vanillepudding. Leg daarop het appel-rozijnenmengsel. Leg de appelen dakpansgewijs. Bak de appeltaart 30 minuten.
7. Klop de eiwitten met de suiker zeer stijf en schep het amandelschaafsel en een snufje kaneel erdoor.
8. Haal de taart na 30 minuten uit de oven, schep het eiwit erop en bak de taart 10 minuten af.