6 rijpe maar stevige handperen 100 gm (room)boter 1 sap van l citroen 100 gm lichtbruine basterdsuiker 2 zakjes vanillesuiker 1 poedersuiker om te bestrooien 1 theelepel kaneel 6 bollen vanille-ijs ----VOOR DE CHOCOLADESAUS---- 100 gm bittere chocolade 50 gm lichtbruine basterdsuiker 1/4 liter slagroom 1 scheutje rum of cognac Bereiden: Doe voor de saus de in stukjes gebroken chocolade, de suiker en de slagroom in een pan, zet op laag vuur en roer regelmatig tot de chocolade is gesmolten en het een dikke glanzende saus is. Breng op smaak met een scheutje rum of cognac en houd de saus warm. Was intussen de peren en snijd ze met de schil elk in 8 parten. Verwijder de klokhuizen. Zet twee grote koekenpannen op het vuur en verdeel er de boter over. Verdeel de parten peer over de pannen en laat ze regelmatig omscheppend een paar minuten bakken. Bedruppel de peer met het citroensap en bestrooi met de basterdsuiker en de vanillesuiker. Laat bakken tot de peren licht gekarameliseerd zijn en schep ze uit de pan in een voorverwarmde schaal om te voorkomen dat ze verbranden. Afwerken: Verdeel de saus over de borden. Leg de parten peer stervormig in de saus. Schep in het midden van elk bord een bol vanille-ijs. Bestrooi de randen van het bord met poedersuiker en kaneel. Voedingswaarde per persoon: eiwit 3 g, vet 38 g, koolhydraten 65 g, kcal (kj) 614 (2579). WIJNADVIES HET GERECHT HEEFT EEN ZOETE TOON EN VRAAGT OM EEN WEELDERIG ZOETE, AROMATISCHE WIJN DIE EVENEENS BIJ CHOCOLADE PAST. KIES VOOR EEN DROGE OF MEDIUM SHERRY (7-10øC).
Gekarameliseerde peren met warme chocoladesaus is een recept van De Virtuele Keuken